GÖZLÜKLERİN ÖNEMİ


Gözlük, gözlük, gözlük... Benim için hep önemli olan bir eşya. Peki Harry Potter'daki önemi ne bunun? Rowling'in açıklamasına göre; Harry'nin gözlüğü kusurları olduğunu temsil ediyormuş. Ama Harry dışında gözlük takan güçlü büyücüler de vardı kitaplarda. Şimdi asıl konuya gelelim. Belki de gözlük onu takan her karakterin eksik yönlerini temsil ediyordu. Şimdi gözlük takan (temel gördüklerimiz) karakterlere bakalım.


JAMES POTTER

James Potter, öğrencilik yıllarında belli bir süre zorba olarak tanınıyordu özellikle de Snape'e yaptıklarından sonra. Zorbalık, hava atma hevesi, gözler önünde olma isteği; bunlar James'in kusurlarıydı. Ama sonrasında büyük işler başardı; ailesine bir saniye kazandırmak için, tarihin belki de bilinen en güçlü büyücülerinden birinin karşısına asasız çıkması en büyük örnek olabilir. O zaman ilk karakterin gözlük takması 'kusurları olduğunu' ifade edebilir. 


ALBUS DUMBLEDORE

Evet çoğu kişiye göre o bir kahraman, dahi, harika... Ama kusursuz olduğunu kim iddiaa edebilir ki? Dumbledore, kitaplarda büyük adam diye geçse de bence o kadar haklı sayılmazlar. Şimdi Dumbledore ile ilgili teorilerimi, düşüncelerimi, ihtimalleri yazarsam okuması uzun sürer ben de onu sonraya bırakayım. İlk olarak o Grindelwald'un arkadaşıydı. Okuldan atılmıştı, Harry bile o kadar olay çıkardığı halde okuldan atılmamışsa sizce de bu Grindelwald'un çok fazla somut suçlar işlediğinin göstergesi değil mi? Onunla arkadaş olması, planlar yapması... bunlar onun kusurlarından biri. Yüzyılın dahisi Albus Dumbledore, her şeyi bildiği halde Diriltme Taşı'nın etkisine kapılmıştı, bu da onun her na kadar zeki de olsa duygularını öne koyarak hareket ettiğinin göstergesi. Bu da onun bir diğer kusru. Evet yeterince uzadı buradan şunu çıkarabiliriz; gözlük, Dumbledore'un da 'kusurlarını' temsil ediyor olabilir.


MİNERVA MCGONAGALL

Ne yalan söyleyeyim hiçbir kusur bulamadım profesör McGonagall'da. Ama yine de akşıma gelen birkaç cılız fikri yazayım. McGonagall, başta bir Muggle'ı seviyordu bunu herkes bilir ama sonra iş nedenleri ile sevgisinden vazgeçmişti. Sonrasında sevdiği kişi ise ölmüştü. Yani hiçbir zaman tam anlamıyla karşılık bulmuş olamadı. Quidditch'de çok başarılıydı, en iyi olduğu konulardandı. Ama onu da bir kaza sonucu elinden düşürmüş oldu. Tabi bunlar pek kusur gibi durmuyor, sadece sevdiği şeylerim hep elinden kaydığını görüyoruz. Gözlük, McGonagall için sadece yorgunluğu temail ediyor olabilir. Yani 'kusur' değil bana göre. Bir de eklemeyi unutmuşum, McGonagall'ı filmlerde pek fazla gözlüklü olarak görmedik ama Sırlar Odası'nda öyleydi hatırladığım kadarıyla. Fazla takmıyordu ama taktığı zamanlar da vardı. 


PERCY WEASLEY

Belki de en sevmediğim Weasley üyelerinden biri diyebilirim. Percy, bakanlığa geçtiğinde gözlük takmaya başlamıştı. Bakanlık, Percy'nin gözünü kör etmiş bile denebilir. Kafasını onunla bozmuş, ailesini resmen silmişti. Sonrasında ise Hogwarts Savaşı'na gelfiği gördük. Bu da onun artısıydı, ayrıca gerçekten de iyi savaştığı bir gerçek. Yani gözlük Percy için de 'kusurun' gösterilişi diyebiliriz.


ARTHUR WEASLEY

Kendisi sevdiğimbir karakterdir. Dışarıdan baktığımızda pek kusuru varmış gibi gözükmüyor. Bu arada atlamadan şunu söylemem gerek, filmlerde Arthur her ne kadar gözlüksüz olsa da aslına bakarsak hep gözlük takan bir bakanlık çalışanıydı. Arthur, Muggle hayranıydı diyebiliriz, herkesten fazla. Tam olarak kusur değil tabii ama yine de bu zaafı başına bela açmıştı. Gözlük onun için tam olarak 'kusur' sembolü olup olmadığına pek emin değilim. Bu yüzden yarı ihtimalde bana göre.


FİLİUS FLİTWİCK

Evet tek bir şey - cılız bir fikir - bile yok aklımda. Pek bir kusuru yok aslında; boyunun, kısa olması dışında. Bu yüzden belki gözlük sadece öğretmen oluşunun sembolü olabilir.


SİHİR BAKANLIĞI HAKİMLERİ

Hakim dedim çünkü ben öyle kullanıyorum neyse konuya gelelim. Fudge, Harry'yi yargılarken gözlük takıyordu. İnatla ona ve Dumbeldore'a inanmayı reddetmiş; onları suçlu çıkarmaya çalışmıştı. Gelecek Postası'ndaki saçma yazılara inanmış, objektif olamamıştı. Bu sadece bir örnek, çoğu öyle ama. Bu da onların gözlük takışı da 'kusuru' temsil ediyor olabilir.


SYBILL TRELAWNEY

İşte bu kişi derin bir konu. Trelawney, çoğu kez saçmalamıştır. Gerçekten kehanette bulnamsı ise nadiren rastlanır. O her ne kadar sahtekarlık yapsa da bazen, bence Hogwarts Savaşı'ndaki performansına bedeldi. Ölüm Yiyen'lere bulduğu her şeyi fırlatıp, laf atmak... gerçekten güzel bir davranıştı. Yani gözlük onda da 'kusuru' temsil ediyor olabilir.


HARRY POTTER

Evet gözlük denince akla gelen ilk kişi: şimşek yaralı Harry Potter. Zaten Rowling kendi açıklamıştı; Harry'nin gözlüğünün, kusuru simgelediğini.  Peki ama hangi kusur? Mesela Harry, arkadaşlarının ona yardım etmesini bazen istemiyor. Kendi başına yapmaya çalışıyor ama pek de başarılı olamıyor. Belki de bu onun kusurudur. Harry, bazen tupkı babası James gibi ukala olabiliyor. Özellikle de Snape ile konuşmasında. Herkes Snape'e ''profesör Snape' derken Harry sadece 'Snape' diyordu. Bu onun bir başka kusuru olabilir. Başka pek kusur bulamadım ama bir önemli nokataya daha değinmeliyim. Harry, en güzçlü karar büyücüyü yenen, öldüren lanetten sağ kalabilen tek kişiydi. Normalde bakılınca onun mükemmel biri olması gerektiği düşünülebilir ama öyle değildi. Harry kendisi de söylüyordu şans, yardım, arkadaşları sayesinde çoğu zaman kzanadığını. İşte bu da onun mükemmel olamdığını gösterir. Bu sebeple gözlük de bunu temsil ediyor olma ihtimali her şeyden daha yüksek. Bu sebeple gözlük Harry için 'kusuru' temsil ediyordu.


Umarım yararlı bir yazı olmuştur. Çünkü gerçekten çok fazla uğraştım. Aslında bu yazı fikrini bulmamı sağlayan kendi kusrum olmuştu. Yani Harry Potter okurken gözlük takmam. Galiba insan kendinde olanlar ile daha güzel şeyler ortaya çıkarabiliyor. Bir fikrim daha var ama eğer siz de iyi bulursanız yazabilirim. O da bu yazı ile bağlantılı. Benim gözlük takmam ile ilgili ama içinde bol miltarda Harry Potter olacak. Neyse geri konuya dönelim. Unuttuğum gözlük takan varsa (karakterlerden) yazarsanız sevinirim. Herkese büyülü günler dilerim. Sihirle kalın...

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

VOLDEMORT'UN NEDEN SAÇI YOK?

HER ŞEYİN BAŞLADIĞI GÜN

GİRİŞ